Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2011 00:40 - Шаманският космос
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 4967 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 09.03.2014 14:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

(Шаманският път към мъдростта)


Още от доисторическите времена шаманите смятали, че разума действа на три, а вероятно, и на четири нива.
Дървото често се използвало в качеството му на символ за разбиране на различните равнища на разума и различните измерения на битието.
Материалистическата наука признава, че дърветата защитават околната среда, и без тях атмосферата би била замръсена от излишъцитена въглероден двуокис.
В древността дърветата също се считали за символически "стражи"  на равнищата на разума.
Ствола на дървото олицетворявал личността във физическото битие, чиито корени са в Земята, която дава достъп до дълбоките равнища на безсъзнателното, където е заключен скрития потенциал.
Най-високите и благородни аспекти, са представени от клоните на короната на дървото. Те се протягат към Небето - Космическото осъзнание - Мястото на творчество.
image

Ствола често се асоциирал със Средния свят, или Мястото на явленията между Небето и Земята. Повърхността на почвата където ствола пуска корени, показвала потребността за едно трайно ускорение, за да може личностното развитие да протича естественно и органично. Това царство на подсъзнателната дейност, често го наричали Долния свят(Долната земя), или Място на причиността.
Долните корени, отиващи под земята се асоциирали с дълбочините на безсъзнателното, където е заключен скрития потенциал. Това Място на потенциала още го наричали и Преизподня.
Клоните на дървото показвали духовните стремления, насочени към Небето. Това е царството на душата, наричано още Горен свят(Горната земя).

Коренните американци наричали дърветата "стоящия народ", тъй като те цял живот остават на едно място и могат да споделят своята велика мъдрост с тези, чието сърце и разум са достатъчно открити, за да приемат техните послания. Те се отнасяли към дърветата с любов( както и към животните, за което ще стане дума в темата за тотемите), и не само се настройвали на енергетическите частоти на дърветата, но можели действително да общуват с тях!

image

Циниците могат да осмеят идеята за общуване между хора и дървета, но някои хора в наше време са много по-долни от което и да е дърво и по-скоро с тях общуването става невъзможно...Този цинизъм е роден от невежеството и незнанието на духовната екология.
Разбира се, общуването е невъзможно физически, тъй като дърветата нямат уста и гласни струни; то е невъзможно и на ментално ниво, ако не броим фантазиите и воображението. Но духа на човека може непосредственно да общува с духа на дървото!
За шамана всичко в света е живо и има дух.

Затова, за някои тъмни сили, през всичките исторически времена шаманите са били нещо "страшно и опасно". На шамана не му трябвал скъпо струващия агентурен апарат или безброй съгледвачи по обширните граници...Нито пък сателити, видеокамери, проследяващи устройства. Знаел кога и какво да се сее и къде, знаел прогнозата за времето,знаел трябва ли да се почне война или не ,да се влезе ли в битка или не, кой от престолонаследниците е най-подходящия, на кого каква жена му приляга или обратното, кое дете какви заложби има и как ще ги развие най-добре... Освен това пазели паметта на народа,лечебни рецепти, умения да лекуват душата и т.н.
Затова били преследвани и избивани, и с времето надарените почнали да търсят убежище в тайните общества и често да служат на злото в качеството си на чародеи. Затова някои от маймунския род у нас и днес твърдят, че нямало доказателства и свидетелства.. Само че има! И то напълно достатъчно за да не умре българската памет.
Обществото и държавната власт в миналото винаги съобразявали решенията и действията си с препоръките на кам-бояните.
Ако някой от тях загубел способностите си и скриел за това, уличен в лъжа и заблуда той бил убиван и тялото му изгаряно. При естественна смърт тялото било слагано на поставка в клоните на дърво и изгаряно. Или се правело постамент  за да е тялото във въздуха и също се изгаряло.

След покръстването политиката ,често пъти основаваща се на грубия интерес, материализма и ръководена от егото, се намесва в традициите , културата и бита. Връзката между Бога - аристокрацията - народа е разбита почти тотално. Това може да се види образно и пряко от сведенията не само на презвитер Козма , но и за въстанието на Петър Делян.
Линк:
Валентин Иванов - АТИЛ :: Въстанието на Петър Делян


image
Отново да си припомним "лабиринта", "олтара на Тангра" или както пише тук на снимките "жертвенна плоча"...



Затова по-добре да оставим хората и да се върнем към дърветата. Дървото получава енергия от слънцето и хранителни вещества от земята и атмосферата. Те съществуват в хармония с пулса на планетата.
На практика, това което изпитва Земята при отглеждането на дърветата е сходно с чувството на майката, която кърми своето дете. Затова още в ранните етапи при запознаването си с шаманистиката, сме длъжни да натрупваме от опита на неподвижността. Да можем не само да сме неподвижни подобно на дървото, оставайки в пълно съзнание, но също да успокояваме своите мисли, за да фокусираме осъзнанието върху вътрешния ръст и развитие. Както това прави дървото.
Това е от особенно значение за държавното строителство, държавата подобно на дървото цял живот стои на едно място.
Направлявайки и подреждайки постоянния поток от мисли, нахлуващи в нашето осъзнание, ние деликатно отстраняваме своето его, за да не може то повече да управлява нашия живот.
По този начин, ние можем да си позволим да сме себе си, а не да се стремим да робуваме заради удовлетворението на своите желания.

image

Схема на шаманския космос


Шаманският космос е невъзможен обаче без портали.
Менталното тяло е съединено с мозъка и е свързано с физическото тяло чрез канали.
Отверстията, водещи към тези конецовидни канали, в някои мистични традиции се наричали "портали", или "врати", водещи към други нива на осъзнатото възприятие и в други измерения на битието. Тези портали може да се разглеждат като точки на прехода, където става изменението на частотите на енергийния диапазон.
Точките се намират там, където са разположени седемте чакри: от междувеждовата до основата на гръбначния стълб. Всяка от тях се явява като вход в другото качество на осъзнанието и действа като филтър, пропускащ едни или други атрибути на това качество.
Техните функции може да се сравнят с действието на светофилтъра, пропускащ само лъчите на определена част от спектъра.
Заради невежеството, пренебрежението или злоупотребата, тези канали се оказали заблокирани. Затова информацията не може свободно да минава от едното ниво на другото, а това което минава, се оказва изкривено или се разсейва.

image

Порталите представляват спирални енергийни ямички; Основната схема на движение, протичаща в тях, може да се сравни с цифрата 8.

image

Фактически, древния символ на лежащата осморка - линията без начало и без край - показва затвореното звижение, източника на което се намира в неговия собствен център. Самия център се явява точката на прехода, където направлението на енергията се изменя противоположно.

image

image

Лежащата осморка също така символизира близките отношения между "сферите", или "световете"; между видимото и невидимото, осезаемото и неосезаемото, материалното и нематериалното.
Но това е нещо повече от символически "превключвател". Това е средство за пряк личен достъп до другите нива на битието. Спиралното движение в лежащата осморка се извършва както по часовниковата стрелка, така и в обратната посока, с пресичане на точката на равновесието - именно там се извършва промяната на направлението.
Тази точка е еквивалентна и на центъра на "лабиринта", на другия древен символ, който посочва точката на прехода на енергията при преместване на възприятията от едно измерение в друго.
А в даоското разбиране, символа на лежащата осморка обозначава движението на енергията ин и ян - двете взаимнодопълващи се противоположности, които се стремят към единство с цел да се установи красота и хармония.
На практикуващите източни бойни изкуства много неща са им познати тъй като даоизма стои в основата на тяхната философия. Тук обаче се разкриват други загадки, откъде пак даоизма е взел своите основания...
Разбра се за тайната на някои древни символи на човечеството срещани както при хуно-българите, така при индианците и келтите например. За тайната на т.нар."свастика", наричана по славянски - коловрат а по булгарски - сарман. За източника на маздакизма,зороастризма и т.н. и че не древнобългарското проихожда от тях а те произлизат от него.
Не на последно място за "лабиринта", изобразен по т.нар. "жертвенни тенгриански олтари", и срещан в много култури, които и до днес на слепите и глухите не им идва на ума да ги свържат с древнобългарската.

image

Българското  Колело на живота




П.П. Намерих един видеоклип където една "мать моржиха"(както наричаха в един сериал навремето якутите, своя Дух-покровител) разказва за нашето "Колело на живота", което се среща като православна стенопис в българските черкви...Само че е на  доста по-високо художественно ниво от тяхното.
Намерих и един друг български в който се пее за Колелото на живота. Неговият предшественник е Шаманическото Колело за което ще стане въпрос в следващите теми.



Следва продължение.











Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648850
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031