Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2018 21:10 - Карибски вариант.Санкционният натиск на САЩ срещу Русия е на път да прерасне в силово противостоене между двете ядрени държави
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дума 14. Август 2018 , брой: 156 Георги Георгиев
"Нашата централна роля не трябва да се възприема априори... Колкото по-силно подчиняваме долара или финансовата ни система на външната политика, толкова по-голям ще бъде рискът от миграцията към други валути и финансови системи. Това не е в интерес на Съединените щати и ние трябва да го избягваме".
Джак Лю, министър на финансите на Барак Обама, март 2016 г.

Какво ще се случи, когато американците изчерпат санкционния списък срещу Русия, а тя не се предаде? След последните заявки за нови антируски мерки от страна САЩ именно този въпрос би трябвало повече да вълнува обитателите на Капитолия и Белия дом, а не гадаенето кога под техния напор ще рухне Русия. През миналата седмица, с разлика от няколко дни, бяха представени новите проектосанкции срещу Русия на Конгреса на САЩ, обединени в законопроекта с пищното име "Акт за защита на американската сигурност от агресията на Кремъл 2018" и новите санкции на изпълнителната власт в лицето на Държавния департамент на САЩ, които влизат в сила на два етапа от 22 август.
Законодателите задължават президента Доналд Тръмп да обедини в единна система всички досегашни антируски закони, включително законът "Магнитски", да създаде национален център за борба с "руската заплаха", да блокира доларовите транзакции на руските държавни банки, да забрани на американците за купуват нов руски дълг, създаван след датата на приемане на закона, да намери авоарите на Владимир Путин и да обяви Русия за "държава спонсор на тероризма". Последното, както се предполага, може да послужи за изгонването на Русия от Съвета за сигурност на ООН, макар за това да отсъстват правни механизми. Законопроектът макар формално да е насочен срещу Русия, реално въвежда нови ограничения за провеждане на външнополитеческия курс на Тръмп. Досега външната политика винаги е била прерогатив на изпълнителната власт в САЩ.
Почти по същото време, когато бяха огласени подробностите от този двупартиен законопроект, който вероятно ще бъде приет следващия месец, Държавният департамент на САЩ обяви, че в съответствие с американски закон от 1991 г. въвежда санкции срещу Москва, защото я смята за виновна в използването на химическо оръжие, става дума за печално известния "Новичок", в британския град Солсбъри, срещу руското семейство Скрипал. Това, че съдебното разследване по тази афера не е приключило, а всички обвинения се крепят на фразата "много вероятно", очевидно не вълнува американците.
По този закон от 22 август ще бъде забранен износът на електронни устройства с двойно предназначение и авионика за Русия, а след още 90 дни, ако Москва не си признае и не се покае, следва нова порция санкции. Сред тях могат да бъдат минимум три от тези шест мерки: забрана за предоставяне на международни кредити от Световната банка и МВФ, забрана за американските банки да кредитират руското правителство, забрана за износ на каквито и да е американски стоки в Русия, но и забрана за внос на руски стоки, освен хранителни, забрана за полети в САЩ на "Аерофлот", снижаване на нивото на дипломатическите отношения.
Видно е, че ако до края на тази година тези санкции бъдат реално приложени, в новата 2019 г. Русия и САЩ нямат никакви причини, поради които да разговарят за каквото и да било. Америка фактически поставя ултиматум на Русия - или да се предаде или да умре. Засега икономически. Защото новата поредица санкционни мерки фактически ще доведат до изхвърлянето на руската финансова система от световната, която все още в голямата си част е доларова финансова система. Това ще означава жесток трус за руската финансова система, за руските капиталови пазари, за руския външен дълг, за спестяванията във валута на обикновените граждани, срещу които уж не бяха насочени американските санкции. И всичко това на фона на вероятното отзоваване на посланиците на двете страни. Затова никак не са пресилени, думите на министър-председателя Дмитрий Медведев, че влизането в сила на тези рестрикции означава обявяване на икономическа война. Той заяви в петък, че "Русия може да отговори с икономически, политически и по други начини и и нашите американски приятели трябва да разберат това".
Досегашната практика обаче показва, че "американските приятели" на премиера Медведев, както и "американските партньори" на президента Путин нямат намерение да разбират каквото и да било. Основната причина за това е банална до безобразие. Русия не може да отговори икономически и/или финансово на нанасяните й удари. Тя просто няма възможности за това, а малкото й лостове за въздействие като износа на уран, титан и ракетни двигатели за американски компании, са на път да й бъдат изтръгнати с новите ограничения за взаимна търговия. Американците знаят това и смелостта им в налагането на икономически и финансови санкции е безгранична. А виж, що се отнася до "политически и по други начини" Русия може да отговори тежко, и да причини сериозни проблеми на американците.
Това може да бъде намеса на руснаците в болезнени за САЩ региони като Афганистан, Иран, Саудитска Арабия. Москва например много дълго не даваше на Иран модерни оръжия, каквито той искаше, съобразяваше се с американците съюзниците им от Израел, нищо че персите й обещаваха да накупят военни стоки за 11-13 млрд. долара. Само че в този случай противостоенето от финансово-икономическата сфера моментално ще се пренесе в силовата, което моментално означава висока вероятност от повтаряне под някаква форма на Карибската криза от 1962 г. Просто, когато двете най-могъщи ядрени държави стигнат до положение, при което се хващат за кобура, първото, което всички си мислят, е как започва неизбежна взаимна размяна на ядрени удари, покрай които си отива и голяма част от останалия свят. Плашещо е, че хората започнаха да забравят до какъв Армагедон може за се докараме, ако игнорират сдържащата роля на ядреното оръжие.
Разбира се, никой не е казал, че този сценарий е неизбежен, но начинът, по който Съединените щати, при пълен вътрешен консенсус, въвеждат методично нови и нови все по-тежки санкции срещу Русия и при това по начин, който изключва договаряне, не вдъхва никакъв оптимизъм, независимо от дипломатическото и възпитано поведение на руската страна, която се опитва да се държи джентълменски в ситуация, в която това поведение изглежда откровено нелепо. Особено налудничав беше епизодът с посещението на група американски конгресмени в Москва, които бяха посрещнати от депутати в Думата, с изключение на Наталия Поклонска, със ставане на крака и ръкопляскане. Американците попляскаха в длани от балкона, после се върнаха у дома, обясниха, че досегашните санкции не работят и ето на, заповядайте следващата порция икономически и финансов натиск. Такъв горчив послевкус остана и след срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки. Позитивните моменти от нея напълно бяха заличени от последвалите през последната седмица санкции и заплахи за нови санкции.
При това американците изобщо не крият, че целта на натиска е промяна на политиката на Русия, нещо, което е невъзможно, защото в Русия има ясното разбиране, че ако държавата загуби това противостоене с американците, разправата с Русия ще бъде жестока. "Санкциите са метод, чрез който се опитваме да накараме правителството на Русия към по-добро поведение", това с вечната й лека усмивка заяви в четвъртък говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт. Това не е наглост. Това е типичен за американците начин на поведение, при който едновременно със затягането на примката около врата на жертвата й се шепне в ухото да не рита и блъска много, защото, ако мирува, хватката ще се отпусне, но само за да се стегне след малко още по-силно. Досегашното поведение на американците спрямо Русия е точно такова. Те непрекъснато повтарят, че искат подобряване на отношенията и в същото време от 17 март 2014 г. до 11 юни 2018 г. САЩ 27 пъти са въвели различни видове санкции срещу Русия както срещу физически, така и срещу юридически лица, и това без да броим действията на други санкционни антируски документи, които бяха приети след 2008 г. Т.е., грубо казано, САЩ от сецесията на Крим до средата на т.г., през месец са извършвали неприятелски акт спрямо Русия.
През последните дни, на фона обезценявашата се рубла и активи на борсата, в руското информационно пространство рязко се изостри дискусията какво трябва да се прави в този случай, защо нищо не се прави и кой е виновен. Общо взето, както обикновено. Според едната група мнения Русия трябва да предприеме решителни мерки, за да защити икономиката си от американските санкции, мерки протекционистични, изолиращи страната от световните пазари, иска се "да бъде забранен доларът" на руска земя. Тази група се възторгва, когато научи, че Централната банка е продала практически всички американски съкровищни бонове, но веднага след това изпада в недоумение, когато узнае, че стоте милиарда долара, получени от продажбата, са внесени пак в американски банки, където те са още по-уязвими. Всъщност американците много лесно може да изпълнят желанието им и "да забранят долара в Русия". Буквално с едно натискане на копчето те могат да блокират всички руски доларови сметки, но това едва ли ще се хареса на изолационистите.
Втората група мнения е на хора, които смятат, че всички днешни беди идат от вътрешното противопоставяне в американския истаблишмънт и когато Тръмп се справи с демократите и вътрешната опозиция в Републиканската партия, всичко ще се оправи и санкционният натиск няма да придобие очертаващите се заплашителни размери. Тези преди всичко представители на политически, експертни и журналистически кръгове не вярват, че САЩ ще допуснат създаването на прецедент с Русия, който потенциално да застраши позициите им на надежден финансов център на света. Много държави гледат какво се случва и си вадят изводите, и това изобщо не са примиренчески позиции, подобни на европейските. Китай вероятно разглежда случващото с руснаците като генерална репетиция за това, което го очаква.
И двете групи мнения имат своите сериозни основания, но на Русия нито й е необходимо да форсира събитията и първа да пали фитила на икономическата или друга война, нито пък страната трябва да позволява политиката й да бъде в зависимост от вътрешната ситуация в САЩ. Русия преди всичко трябва да започне най-накрая да прави промени в икономическата и финансовата си политика, за да направят страната по-малко зависима от доларовата система и при това по начин, който ще й нанесе по-малко вреда. Русия трябва още по-решително да се заеме със създаването на свои технологии, които да затвърдят автаркическия й характер и, разбира се, да продължи укрепването на военния си потенциал и най-вече ядрения си стратегически потенциал, който преди всичко вълнува американците. И най-вече руските политици трябва да спрат да се надяват, че е възможно да има промяна в американката политика спрямо страната им. Няма и не може да има такава промяна, защото обратното, без Русия да се е предала или да бъде смазана, означава геополитическа капитулация на САЩ. Нека не забравяме, че в тази държава има медал "За победата в Студената война" и сегашната ситуация се схваща в САЩ като опит на Русия да преразгледа поражението на СССР. Това американците няма да допуснат без бой. Поради това и руснаците няма нужда да бъдат дипломатични, да се държат приятелски, джентълментски с хора, които ги заплашват с низвергване. Това поведение се схваща като проява на слабост, никой не се интересува от руското рицарство. Виж, ожесточаването на тона спрямо САЩ, директната заплаха за американските интереси в тази или друга област, е език който във Вашингтон разбират, защото самите те говорят основно на него.
Санкциите на САЩ имат един съществен проблем. Те могат да бъдат въведени само веднъж, ефектът им, колкото и опустошителен и да бъде, неизбежно ще започне да отшумява. Санкциите на САЩ не оказаха никакво политическо влияние нито на Куба, нито на Северна Корея, нито на Иран, нито на Сирия, дори на саддамовски Ирак, нищо че станаха причина за смъртта на 300 000 души в предвоенния период. Русия не може да бъде сравнявана по икономическа и технологическа мощ с нито една от тези държави, дори да бъдат взети накуп. Тя не може да бъде убита по този начин, макар да може да бъде наранена, а както е казал Фридрих Ницше, западният философ с особен пиетет към руснаците, това което не ни убива, ни прави по-силни.


"Ако санкциите се използват за решаването на всички външнополитически проблеми, отменянето им става много по-трудно. Колкото по-трудно е отменянето на санкциите, толкова по-голяма е вероятността, че те ще се превърнат в постоянен политически курс. Ако държавите и компаниите възприемат санкциите като нова норма, те могат да вземат мерки, които да намалят ефективността на американската санкционна машина. И накрая, колкото по-силно американските санкции изолират икономически държавите, толкова по-силно ще ги принуждават да си сътрудничат помежду си.
Списание "Атлантик", август 2018 г. 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033112
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031